In oktober 1873 weigert de toenmalige fanfare “Concordia” mee op te stappen in de processie. Prompt koopt een invloedrijke Wevelgemnaar de instrumenten op van een muziekkorps uit Meulebeke, enkele nieuwe instrumenten worden bijgekocht, muzikanten aangeworven en.. “L’Union” is geboren. Het korps krijgt een zwart uniform geïnspireerd op de Franse Artillerie, en een kepie met witte pluim (dit in tegenstelling tot de zwarte pluimen van “Concordia”). Jan Neyrinck, een geprezen leraar aan de Kortrijkse Muziekschool wordt de eerste dirigent.

In 1894 volgt Albert Devreese Jan Neyrinck op als dirigent. Hij stamt uit een echte kunstenaarsfamilie, en is de grootvader van de alombekende dirigent en componist Frederic Devreese. In 1902 wordt beslist om de fanfare om te schakelen tot harmonie, en in 1905 wordt “L’Union” zelfs “Koninklijk” benoemd.

Enkele jaren later (1909) doet Joseph Verthé, onderwijzer te Wevelgem, zijn intrede in het muziek als paukenist, waar hij wordt belast met de opleiding van jonge muzikanten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt alle activiteit stil; de koperen instrumenten moesten trouwens ingeleverd worden.

De bloeiperiode onder “meester” Verthé tijdens het interbellum

In 1919 start de harmonie onder de naam “De Eendracht” en meester Verthé wordt de nieuwe dirigent. Een werker, een man met gezag en muzikale kennis. Hij zou de bezieler worden van de harmonie, zijn levenswerk!

Bij de viering van het 50-jarig bestaan krijgt de harmonie een nieuw vaandel, en ook de uniformen worden vernieuwd: het type blijft hetzelfde, doch de versieringen worden enigszins versoberd (oa de kepie kreeg een kleinere witte pluim). Nog in 1922 wordt onder impuls van Joseph Verthé de Gemeentelijke Muziekschool opgericht, die een zeer belangrijke rol zal spelen in de verdere bloei van “De Eendracht”. Het is vanaf omstreeks 1925 dat de roem van “De Eendracht” ongekende hoogten bereikt. Men neemt deel aan Internationale Muziekwedstrijden te Duffel (1925) en te Béthune (1928) waar eerste prijzen worden gewonnen. Er worden concertuitstappen georganiseerd naar Dinant en Heist. Op de Nationale Prijskamp te Tielt (1937) veroverde De Eendracht de “Prijs van de Koning”. Er werd toen zelfs een speciale trein ingelegd voor muzikanten, familie en supporters!

Groepsfoto genomen na het Muziekconcours te Béthune (1928)

Wereldoorlog II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de muzikale bedrijvigheid miniem, toch werd er nog geregeld gerepeteerd in het lokaal “Concorde” aangezien het repetitielokaal “Den Tap” bezet was door de Duitsers. Tijdens de mobilisatie zorgde het bestuur ervoor dat af en toe een pakje werd verstuurd naar de opgeroepen muzikanten. Ook na de bevrijding was “Den Tap” niet onmiddellijk beschikbaar (de zaal deed toen dienst als kantine voor de Engelse bevrijders), daarom werd tijdelijk uitgeweken naar de bovenzaal van café Alfa. In januari en april 1945 brengt “De Eendracht” een “Great Concert in honour of the R.A.F” in Cinema “Royal”, met medewerking van het soldatenkoor “Male Chorus (151 R.U.-R.A.F.) olv Donald G. Steer.

Het nieuwe uniform van 1948

De na-oorlogse gouden jaren

Na de tweede wereldoorlog verschijnt “het muziek” in een nieuw, grijs uniform.  “De Eendracht” kent gouden jaren en er worden opmerkelijke resultaten behaald. In 1947 richt het Muziekverbond van België een Nationale Prijskamp in voor stapmarsen te Oostende, en “De Eendracht” behaalt de eerste prijs. Wanneer “De Eendracht” de internationale voetbalmatch België-Engeland mag opluisteren, worden zij over de radio voorgesteld als “de Muziekkapel van de Luchtmacht van Wevelgem“. In juli 1950 nemen we deel aan het Provinciaal Tornooi voor 1e afdelingskorpsen te Wervik. Het gewenste keuzenummer “Three Humoresques” werd niet weerhouden door de jury. Dit was niet naar de zin van dirigent Joseph Verthé, die zich in volle uitvoering ostentatief naar de jury keerde en een tijdlang ophield met dirigeren terwijl het orkest onfeilbaar verder speelde. In augustus van datzelfde jaar werd deelgenomen aan het Internationaal Concours te Oostende waar “De Eendracht” laureaat wordt en de “Beker van H.M. Koningin Elisabeth” ontvangt. Bij de harmonies wordt Wevelgem eerste geklasseerd met 94%, met een voorsprong van 19% op de tweede. Ook op het Nationaal Muziektoernooi te Harelbeke in 1951 haalde “De Eendracht”, niettegenstaande een opkomend onweer, wederom het grootste aantal punten bij de harmonies.

In 1952 wordt “De Eendracht” door het Muziekverbond van België aangeduid om ons land te vertegenwoordigen op het eerste Internationaal Concours van de UNESCO te Vichy (11 orkesten uit 6 landen nemen deel, waaronder de Philipsharmonie uit Eindhoven, en de Harmonie van het spoorwegarsenaal uit Mechelen). Meester Verthé en z’n muzikanten werken met hart en ziel. Hij zal het echter niet meer mogen meemaken … hij wordt ziek. Zijn laatste concert dirigeert hij, al zittend, te Moorsele.

Foto genomen ter gelegenheid van het Concours te Vichy (1952)

Er wordt een beroep gedaan op Frederic Vanackere uit Menen, leraar aan het Kortrijkse Conservatorium. Hij moet deze zware opgave tot een goed einde brengen en.. het lukt, eerste prijs. Nadien wordt op hetzelfde elan verder gewerkt en in 1953 is er een uitstap naar La Ferté Macé (Orne, Frankrijk), met een uitvoering in een bomvolle kathedraal. Nog in 1953 is er een belangrijk Provinciaal Toernooi te Izegem voor eerste-afdelings-korpsen, waar naargelang de uitslag, een nieuwe indeling wordt gemaakt. Met 97% gaat “De Eendracht” over naar de Ere-afdeling. In 1954 verzorgt de harmonie een concert in het Casino Kursaal te Oostende. Een jaar later (1955) wordt de gouden medaille behaald op het Nationaal Muziektoernooi te Antwerpen. Het verslag van de jury luidt: “Uitmuntend! Prachtig orkest met een zuiverheid in het samenspel welke de perfectie benadert.” Nog in 1955 wordt de eerste prijs behaald in de stapmarsenwedstrijd met “Colonel Boogey”. Op het Provinciaal Toernooi in 1956 voor de Ere-afdeling te Roeselare maakt “De Eendracht” een geweldige indruk met 98%.

Eveneens te Vichy (1952)