Nieuwsberichten 2007

01/12/2007: Sint-Ceciliafeest

Op zaterdag 1 december vierden we Sint-Cecilia, de patroonheilige van de muzikanten. Na de verwelkoming in ons lokaal, speelden we tijdens de mis in de Sint-Hilariuskerk.

Jong en oud trokken dan samen naar de Speel-o-droom in de Lauwestraat. Alle muzikanten, symphatisanten, bestuursleden en dirigenten zijn welkom. Er wordt gezorgd voor enkele drankjes en hapjes en een aangepaste ontspanning. De kinderen mogen gratis op de binnenspeeltuin. Om 20u is er dan het feest zelf in zaal "Leyedaele". Tijdens de avond worden de leukste momenten van het voorbije jaar geprojecteerd op groot scherm. 

* ARTIKEL KOMT HIER*

 

02/11/2007: Freddy Desmet presenteert "Eigen wijsjes"

Muzikant en componist Freddy Desmet is voor velen geen onbekende. Reeds jaren trekt hij rond met Willem Vermandere, maar deze keer staat hij voor het eerst met een eigen programma op de planken. In een sobere en krachtige vertoning brengt deze rasmuzikant hoofdzakelijk eigen instrumentale composities. De klarinet, saxen en fluit worden bespeeld door Freddy, die voor deze gelegenheid wordt bijgestaan door Geert Verlinde (accordeon & klavieren), Pol Depoorter (gitaren), Jeroen Vanhoren (contrabas) en Jan Desmedt (slagwerk). Het combo brengt gedurende 2 x 45 mintuen gezapige melodieën, op klezmer geïnspireerde fantasieën, jazzy improvisaties.. kortom EIGEN-WIJSJES. 

Deze wereldprimeur vindt plaats op vrijdag 2 november, in CC Guldenberg. Organisatie ism KH De Eendracht.

 

06/10/2007: Jeugdharmonie bestaat 25 jaar

De Jeugdharmonie bestaat 25 jaar, en we laten de kans niet voorbijgaan om dit te vieren. We nodigden iedere muzikant, ex-muzikant, ouder, familie, sympathisant uit om samen met ons het glas te heffen op zaterdag 6 oktober, in BS "De Startbaan. Net als 5 jaar geleden, toen we onze 20e verjaardag vierden, vragen we de ex-muzikanten hun instrument van onder het stof te halen en samen met de huidige muzikanten een concert te gaven. Geen paniek, we voorzien een repetitie olv onze dirigente Gretel Debakker.

 

07-09/09/2007: Concertreis naar Deiffelt (en de Oost-kantons)

Op vrijdag 7 september trok de Jeugdharmonie met de bus naar Deiffelt. Zaterdag stond onder andere een bezoek aan Vianden (GH Luxemburg), en het drielandenpunt België-Luxemburg-Duitsland op het programma. Zondag gaan we Wéris en zijn menhirs bezoeken, terwijl we in de namiddag een concert geven in Durbuy.

Foto's nu beschikbaar: klik hier.

 

19/08/2007: Optreden te Oostduinkerke

Op zondag 19 augustus speelden we om 11u op de zeedijk te Oostduinkerke-bad, en 's namiddags om 15u30 een wandelconcert. Voor de die-hards die het niet kunnen laten is er zoals ieder jaar de mogelijkheid om met de fiets naar zee te rijden. 

 

30/06 & 01/07/2007: ZOMERFEEST!

Op zaterdag hield de Jeugdharmonie haar repetitiedag (dwz repetitie-maar-ook-spaghetti-en-activiteiten-dag). Op zondag was er dan het zomerfeest zelf. De jeugdharmonie speelt om 12u. Na het eten is er een concert van de Koninklijke Harmonie, omstreeks 14u30.

 

29/04/2007: Provinciaal Instrumentaal Muziekfestival

We namen deel aan het eerste Provinciale Muziekfestival te Diksmuide. 

"Het provinciaal muziektoernooi van vroeger is voltooid verleden tijd. Tot vorig jaar konden alle West-Vlaamse hafa-orkesten zich voor klassering, met daaraan gekoppelde jaarlijkse subsidie, aan een jurybeoordeling onderwerpen. De nieuwe formule stelt het festival slechts open voor wie een dossier indient en een eerste selectie doorstaat. Voor vijftien orkesten zit er een beloning in, met een provinciale erkenning en werkingssubsidie. 

Of de nieuwe formule op termijn een goede zaak zal zijn voor de instrumentale amateurmuziek in West-Vlaanderen is een open vraag. (..) Nog lang voor er in de benadering van de amateurmuziek sprake was van "kwaliteitsbevordering" stimuleerde het provinciaal toernooi de West-Vlaamse muziekvereniging om op regelmatige tijdstippen hun kunnen te presenteren. (..)

De provincie heeft er nu voor gekozen om nog slechts een kleine fractie van het West-Vlaamse amateurmuziekleden aan bod te laten komen: 15 op de 193 (of 7,77%) van de West-Vlaamse Vlamo-groepen."  (Bron: Klankbord)

Uit 35 kandidaten werden er 25 gekozen. Enkele haakten nog af, en van de groep van 22 overblijvende korpsen (waaronder KH De Eendracht) werden dus slechts 15 ensembles geselecteerd voor verdere subsidiëring de volgende 4 jaar. Wij zijn daar helaas niet bij.  Halfweg juni wordt ons een beknopt verslag van de jury toegestuurd, wellicht kunnen wij daar nog wat meer uit leren. Maar niet getreurd, er moet alweer gerepeteerd worden, er staan immers weer enkele activiteiten voor de boeg.

 

 

07/04/2007: Provinciaal Instrumentaal Muziekfestival

De koninklijke muziekvereniging "De Verenigde Vrienden" uit Melden, onder de leiding van ons aller dirigent Michiel Lietaert, plaatste zich tijdens de provinciale muziekwedstrijd in Sint-Niklaas in de categorie Uitmuntenheid. Een opmerkelijke prestatie want nooit eerder deed een Oudenaards muziekgezelschap beter. Dikke proficiat aan Michiel en de collega's van Melden.

 

 

01/04/2007: Ontbijtpakketten-actie Jeugdharmonie

Op zondagmorgen 1 april 2007 (neen dit is geen grap) boden de leden van de jeugdharmonie u opnieuw de mogelijkheid om, net zoals vorige jaren, een ontbijtpakket aan huis besteld te krijgen. Iedereen die binnen een straal van 15 km van het centrum van Wevelgem woont, kon het pakket bestellen aan de democratische prijs van 5 euro.

Om de werkingskosten en occasionele activiteiten van onze Jeugdharmonie te bekostigen heeft onze vzw financiële middelen nodig. Om aan deze middelen te geraken, richten wij per jaar een aantal acties in, waaronder de verkoop van ontbijtpakketten. De opbrengst van de actie dit jaar gaat integraal naar onze concertweekend in de Oostkantons. We wensen hierbij de inschrijvers te bedanken voor hun steun aan de Jeugdharmonie.

 

10&11/02/2007: WINTERCONCERT   

 

Gezien de bomvolle zaal in 2006 werd in 2007 terug geopteerd om van het Winterconcert een 2-daagse te maken. Het thema: Oost-Europese en Slavische muziek.

Roemenen, ex-Joegoslaven, zigeuners,.. ze halen vaak de pers, al is het niet altijd even fraai waarom of waarmee. Dit is de schaduwzijde. De andere zijde van de medaille is echter des te mooier. Natuurlijk hebben we het over hun muziek. Nu eens zijn het Oosterse toonladders, of de pentatoniek, dan weer wordt de Slavische muziek getypeerd door de slepende melodieën vol lyrische weemoed, de opzwepende accelerandi, het onstuimige en vaak abrupt wisselende tempo.. Maar bovenal gaat het om passie, en wij hopen dat u dan ook gepassioneerd naar ons concert zal luisteren. Solist van dienst is Pieter Claus.

 

 


 

01/01/2007: Prettige feesten en beste wensen voor 2007!

 

Beste wensen voor het nieuwe jaar! 

Ik wens je een jaar

Als een alfabet

Met alle letters van A tot Z

Van arbeid, blijheid en creativiteit

Tot zegen, zon en zaligheid

~Guido Gezelle